Σαραντάχρονη Αμερικανίδα έγινε η πρώτη τουρίστρια στο Διάστημα


Associated Press
Έτοιμη για το ταξίδι στο Διάστημα η Ανουσέχ Ανσαρί
Μπαϊκονούρ


Η 40χρονη Αμερικανίδα ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας, Ανουσέχ Ανσαρί, έγινε η πρώτη γυναίκα-τουρίστρια στο Διάστημα, επιβαίνοντας στο ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz το οποίο εκτοξεύθηκε τη Δευτέρα από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Το Soyuz ΤΜΑ-9 εκτοξεύτηκε στις 07:09 (ώρα Ελλάδος) μεταφέροντας, εκτός της Ανσαρί, τον Ρώσο κοσμοναύτη Μιχαήλ Τιούριν και τον Αμερικανό αστροναύτη Μάικλ Λόπεζ-Αλέγκρια.
Η Ανουσέχ Ανσαρί μάλιστα, δεν έγινε απλώς η πρώτη γυναίκα διαστημική τουρίστρια αλλά και η πρώτη μουσουλμάνα και Ιρανή που ταξιδεύει στο Διάστημα.
«Η πτήση είναι φυσιολογική, το πλήρωμα αισθάνεται υπέροχα» δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής επιτροπής ελέγχου της αποστολής, στο διαστημικό κέντρο που βρίσκεται κοντά στη Μόσχα.
Η Ανσαρί θα φτάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα επιστρέψει στη Γη έπειτα από ένα δεκαήμερο, ενώ ο Τιούριν και ο Λόπεζ-Αλέγκρια θα παραμείνουν στο τροχιακό εργαστήριο για έξι μήνες.
Η Ανσαρί που μένει στο Ντάλας και είναι επιχειρηματίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, έφυγε από το Ιράν το 1984. ‘Οπως τόνισε λίγο πριν επιβιβαστεί στο Soyuz, θα ήθελε να γίνει παράδειγμα για τους συμπατριώτες της.
«Πιστεύω ότι η πτήση μου θα είναι μια ακτίδα ελπίδας για τους νεαρούς Ιρανούς που ζουν στο Ιράν, θα τους βοηθήσει να κοιτάξουν προς τα εμπρός για να βρουν κάτι θετικό, καθώς ότι έχουν ακούσει μέχρι τώρα είναι πολύ καταπιεστικό, είναι λόγια για πολέμους και αιματοχυσίες» τόνισε η Ανσαρί.
Οι υπεύθυνοι της διαστημικής πτήσης ζήτησαν πάντως από την Ανσαρί να βγάλει από τη διαστημική στολή της τη σημαία του Ιράν και να αποφύγει να στείλει πολιτικά μηνύματα στη διάρκεια του ταξιδιού.
Η Ανσαρί δεν έχει αποκαλύψει το κόστος του «εισιτηρίου» που κατέβαλε για το τουριστικό ταξίδι στο διάστημα,αλλά άλλοι διαστημικοί τουρίστες είχαν καταβάλει στις ρωσικές αρχές κάπου 20 εκατ. δολάρια.
Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του ρωσικού Soyuz από το Καζακστάν, το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σήμανε συναγερμό όταν ένα δύσοσμο υγρό διέρρευσε από τη ρωσική μονάδα παραγωγής οξυγόνου Elektron.
Το υγρό διαπιστώθηκε ότι είναι υδροξείδιο του καλίου, μια διαβρωτική ουσία γνωστή και ως καυστική ποτάσα, ωστόσο η NASA εκτίμησε τελικά ότι το πλήρωμα δεν κινδυνεύει.
Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που η NASA σημαίνει συναγερμό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Την πρώτη φορά υπήρχαν υποψίες για διαρροή αμμωνίας, οι οποίες όμως τελικά διαψεύστηκαν.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press
MAY THE FORCE BE WITH YOU
Copyright © Demetrios the Traveler
(
Brexians lair)

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in ΕΛΛΗΝΙΚΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.