Ο δίσκος της Φαιστού
Ο δίσκος της Φαιστού βρέθηκε το 1908 στα ερείπια του παλαιού Μινωϊκού ανακτόρου της Φαιστού στην Κρήτη. Χρονολογείται γύρω στο 1700 π.Χ. περίπου. Είναι φτιαγμένος από πηλό, η μέση του διάμετρος είναι 16 εκ. και το πάχος του 2.1 εκ. Η μυστηριώδης του επιγραφή αποτελείται από 241 σύμβολα, 122 στην πλευρά A και 119 στην πλευρά B, σε σπειροειδή διάταξη. Τα 45 διαφορετικά σύμβολα τυπώθηκαν στον πηλό και μετά ο δίσκος ψήθηκε στη φωτιά. Γι αυτό το λόγο ο δίσκος της Φαιστού αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας.

Αναρίθμητες προσπάθειες έχουν γίνει για την αποκρυπτογράφηση του δίσκου της Φαιστού, χρησιμοποιώντας τελείως διαφορετικές μεθόδους και καταλήγοντας σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα για το σκοπό, το περιεχόμενο του και τους δημιουργούς του. Για μια συλλογή από τέτοιες προσπάθειες δες αυτή τη σελίδα.

Πρόσφατα η Έφη Πολυγιαννάκη δημοσίευσε στην Ελλάδα ένα βιβλίο με τίτλο «Ο δίσκος της Φαιστού μιλάει Ελληνικά» (2000, 3η έκδοσις, Εκδόσεις Γεωργιάδη, Ακαδημίας 84, Αθήνα και στα βιβλιοπωλεία) . Το βιβλίο επίσης μεταφράζεται από το Δρ. Θ.Αντίκα και σχεδιάζεται να εκδοθεί σε άλλες χώρες μέσα στο 2004).

Σε αυτό το βιβλίο παρέχει πειστικά επιχειρήματα για το ότι ο δίσκος της Φαιστού γράφτηκε σε ένα συλλαβικό σύστημα γραφής μιας αρχαίας Ελληνικής διαλέκτου. Σύμφωνα με την αποκρυπτογράφησή της, το περιεχόμενο του κειμένου είναι θρησκευτικό. Όπως αναφέρει η συγγραφέας:
«Από την 3η π.Χ. χιλιετία ως τα μέσα της 2ας περίπου με κέντρο την Κρήτη άνθισε ένας Αιγαίος πολιτισμός αυτόφωτος και πρωτότυπος, που όμοιό του σε επίπεδο δεν είχε γνωρίσει μέχρι τότε η ανθρωπότητα! Ποιοί ακριβώς ήσαν, όμως, οι δημιουργοί του Μινωϊκού πολιτισμού; Ποιά είναι δηλαδή η φυλετική ταυτότητα και η καταγωγή τους, και ποιά γλώσσα εν τέλει κρύβεται πίσω από τα μυστηριώδη Κρητικά ιερογλυφικά, την άγνωστη Γραμμική γραφή Α και την κυπρομινωϊκή;

Στο παρόν βιβλίο πιστεύω ότι δίνονται οι απαντήσεις στα σοβαρά αυτά ερωτήματα. Νέες τεκμηριωμένες θέσεις θα ταράξουν τα ήρεμα νερά της επικρατούσης ιστορικής αντιλήψεως σχετικώς με τα παραπάνω θέματα, η οποία όμως ούτως ή άλλως εστηρίζετο σε κάποια επισφαλή επιχειρήματα, παραμένοντας καθηλωμένη σε μια αρχική διατύπωση. Το βιβλίο έχει δομή «πυραμίδος», με κορυφαίο λίθο την μέθοδο αναγνώσεως του αινιγματικού κειμένου του πασίγνωστου μνημείου της κρητικής ιερογλυφικής γραφής, του Δίσκου της Φαιστού!»


MAY THE FORCE BE WITH YOUCopyright © Demetrios the Traveler
(
Brexians lair)

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in history, ΕΛΛΗΝΙΚΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ο δίσκος της Φαιστού

  1. Ο/Η Loreley-lucyluce λέει:

    Πολύ ωραίο το ποστ!Ο δίσκος της Φαιστού με έχει σαγηνεύσει κι έχω κάνει πολλές συζητήσεις γιαυτόν σε κάποιο φορουμ (παλιότερα).Φιλιά!

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.