DUBLIN, the JAMES JOYCE CHOICE…ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ, η πολη του "παντοτε"

Το Δουβλίνο είναι μια μικρή φιλόξενη πόλη με ένα εκατομμύριο κατοίκους, που από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης μας αισθανόμαστε ότι είμαστε «σαν στο σπίτι μας».

Τα ξενοδοχεία του, τα υπέροχα εστιατόρια και οι αίθουσες τέχνης γίνονται πόλος έλξης κάθε Σαββατοκύριακο για διάφορους γνωστούς και διάσημους από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τα μέλη του γνωστού συγκροτήματος των U2 είναι ιδιοκτήτες ενός από τα πιο γνωστά και πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης, του Clarence Hotel.
Το Δουβλίνο είναι μια ήρεμη πόλη με πολλούς πεζόδρομους, χτισμένη στις εκβολές του ποταμού Λίφεϋ, και με θέα προς το μακρινό ορίζοντα του Ατλαντικού. Κάθε γειτονιά της βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις κεντρικές συνοικίες και το ευτύχημα είναι ότι μπορούμε να επισκεφθούμε τα περισσότερα αξιοθέατα με τα πόδια, και μέσα σε ελάχιστο χρόνο.


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το μακρύ και ενδιαφέρον οδοιπορικό μας στο Δουβλίνο.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ:
Viking Splash Tours, επικοινωνήστε με αυτό το γραφείο τουρισμού, (τηλ: 01 7076000 / 4539185) και κλείστε μια ξενάγηση της πόλης, σε ένα τελείως μεταμοντέρνο στυλ. Αντί το κλασσικό λεωφορείο, ένα αμφίβιο όχημα του Β. Παγκοσμίου Πολέμου, θα σας πάει εκεί που κανείς άλλος δεν μπορεί, μέσα από δρόμους ποτάμια και λίμνες.
Phoenix Park Bike Hire, μια άλλη πρόταση, είναι η ξενάγηση με ποδήλατα στο Phoenix Park, οι ιδιοκτήτες έχουν την γνώση για να σας δώσουν το ποδήλατο που σας ταιριάζει. Στην τιμή περιλαμβάνονται και το κράνος, προστατευτικά, κλειδαριές, τσάντες και ότι άλλο χρειάζεστε. Θα τους βρείτε στην είσοδο του πάρκου στην Park Gate Street. (Τηλ: 353 86 2656 258.)
Dublin Sightseeing, η κλασσική ξενάγηση από το ανοικτό διώροφο λεωφορείο, δείτε όλα τα αξιοθέατα της πόλης και όταν κουραστείτε απλά κατέβητε. Για αυτούς που γνωρίζουν καλά αγγλικά, τα αστεία και οι ιστορίες των οδηγών είναι παγκοσμίως γνωστά. Κλείστε την βόλτα σας από την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.
Dublin Ghostbus, επαγγελματίες ηθοποιοί, σας δίνουν μια τελείως περίεργη ξενάγηση. Επισκεφτείτε το στοιχειωμένο Δουβλίνο και απολαύστε μια θεατρική παράσταση τρόμου, σε γοτθικού στυλ θέατρο. Μια βόλτα για τους λάτρεις του τρόμου και των γοτθικών θρύλων και αφηγήσεων.
The Zozimus Experience, θα ξεκινήσετε την ξενάγηση σας από το Dublin Castle, μετά το σούρουπο. Ξεναγός σας, το φάντασμα του τυφλού παραμυθά Zozimus. Μην χάσετε αυτή την ξενάγηση. Χρειάζεται προκράτηση (τηλ: 01 661 8646).
Historical Walking Tour of Dublin, για τους λάτρεις της ιστορίας, μια ιστορική πεζοπορική ξενάγηση του Δουβλίνου. Θα ξεκινήσετε από την πύλη του Trinity College. Ξεναγός σας, πάντοτε ένας τελειόφοιτος του κολλεγίου, θα σας πει όλα αυτά τα ιστορικά στοιχειά, που συνδέονται με τα αξιοθέατα, της νοτιάς πλευράς του πόταμου Liffey.
Guinness Storehouse, στην St James’s Gate. Ακούστε για την ιστορία του πιο φημισμένου ποτού του Δουβλίνου, αλλά και της Ιρλανδίας. Μια ευχάριστη επίσκεψη στο ιστορικό εργοστάσιο, θα σας δώσει όλα τα στοιχειά και τις πληροφορίες για το «μαύρο ποτό». Ολοκληρώστε την επίσκεψη σας στο «the Gravity Bar», πίνοντας μπύρα, τρώγοντας παραδοσιακούς μπυρομεζέδες και απολαμβάνοντας την καταπληκτική εικόνα της πόλης από ψηλά.
Jameson Distillery, ταξίδι στον κόσμο του ιρλανδέζικου ουίσκι, μην ξεχάσετε να σηκώσετε το χέρι σας μετά το τέλος του ενημερωτικού βίντεο, γιατί επιλέγουν αυτούς που θα κάνουν γευστική δοκιμή στο τέλος της ξενάγησης. Μια πάρα πολύ όμορφη ξενάγηση που δεν πρέπει να χάσετε
παίξτε Hurling ή Gaelic football, μια επίσκεψη στο Croke Park, το υπερσύγχρονο χωρητικότητας 82.500 θεατών στάδιο θα σας μυήσει στα μυστικά δυο καθαρά Ιρλανδέζικων αθλημάτων. Το Hurling, που είναι το ταχύτερο γηπεδικό άθλημα με την μπάλα του που ονομάζεται (sliotar), να φτάνει τα 130 χιλ/ώρα Και το Gaelic football που είναι μια μίξη ποδόσφαιρου και rugby. Μετά την ξενάγηση στο στάδιο και στο μουσείο, υπάρχει πιθανότητα να παίξετε και εσείς αυτά τα αρχαία κέλτικα αθλήματα.

Ο τοπικός οργανισμός τουρισμού (Dublin Tourism), διαθέτει μια πλήρη σειρά ακουστικών ξεναγήσεων δωρεάν, που τις ονομάζει «iWalks«. Μπορείτε να τις κατεβάσετε για το podcast ή το palm ακόμη και για το τον φορητό υπολογιστή σας. Σας ξεναγεί ο γνωστός ιστορικός της πόλης του Δουβλίνου Pat Liddy. Κάποιες έχουν και χάρτες σε μορφή PDF που είναι έτοιμοι για κατέβασμα. Βαλτέ στο ΜΡ3 σας την ξενάγηση και ανακαλύψτε το Δουβλίνο.

ΤΙ ΝΑ ΔΩ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ:

National Museum of Ireland, Kildare Street, Dublin 2, τηλ: (+353 1 6777444, fax: +353 1 6777450).Ανοικτό Τρίτη έως Σάββατο από τις 10:00 μέχρι 17:00, Κυριακή 14:00 μέχρι 17:00. Δευτέρα , Χριστούγεννα, Μεγάλη Παρασκευή(καθολικών) κλειστό. Είσοδος ελεύθερη.
National Gallery of Ireland, Merrion Square West, Dublin 2, τηλ: (+353 1 6615133 fax: +353 1 6615372). Ανοικτό Δευτέρα έως Σάββατο από τις 09:30 μέχρι 17:30, Τρίτη μέχρι 20:30, Κυριακή 12:00 μέχρι 17:30. Δευτέρα , παραμονή Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, δεύτερη μέρα Χριστουγέννων και Μεγάλη Παρασκευή(καθολικών) κλειστό. Είσοδος ελεύθερη.
Irish Museum of Modern Art, Military Road, Kilmainham, Dublin 8, τηλ: (+353 1 6129900 fax: +353 1 612 9999). Ανοικτό Τρίτη έως Σάββατο από τις 10:00 μέχρι 17:30, Κυριακή 12:00 μέχρι 17:30. Δευτέρα , Χριστούγεννα, Μεγάλη Παρασκευή(καθολικών) κλειστό. Είσοδος ελεύθερη.
Old Library at Trinity College, College Green, Dublin 2, τηλ: (+353 1 896 2320 fax: +353 1 896 2690). Ανοικτό Δευτέρα έως Σάββατο από τις 09:30 μέχρι 17:00, Κυριακή 12:00 μέχρι 17:30. Παραμονή Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, δεύτερη μέρα Χριστουγέννων και Μεγάλη Παρασκευή(καθολικών) κλειστό. Αξίζει να δείτε το «βιβλίο των κελτών» Είσοδος 8 €.
Dublin Castle, Dublin 2, τηλ: (+353 1 677 7129 fax: +353 679 7831). Οργανωμένος γύρος 4.50 €, εναλλακτικά μόνο Chapel Royal & Undercroft 3.50 €.
Chester Beatty Library, Dublin Castle, Dublin 2, τηλ: (+353 1 407 0750 fax: +353 1 407 0760).Ανοικτό Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 10:30 μέχρι 17:00, Σάββατο και Κυριακή 12:00 μέχρι 17:30. Παραμονή Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, δεύτερη μέρα Χριστουγέννων και Μεγάλη Παρασκευή(καθολικών) κλειστό.
Bram Stoker Museum, Clontarf Rd, Dublin 3, τηλ: (+353 1 805 7824).Ανοικτό Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 16:00 μέχρι 22:00, Σάββατο και Κυριακή 12:00 μέχρι 22:00. Παραμονή Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, δεύτερη μέρα Χριστουγέννων και Μεγάλη Παρασκευή(καθολικών) κλειστό. Απολαύστε το κόσμο του τρόμου, μέσα από μια τρομακτική ξενάγηση και την ζωή του Bram Stoker, συγγραφέα του «δράκουλα». Είσοδος ενήλικοι 7 €, παιδιά 4 €, ηλικιωμένοι, φοιτητές και ΑΜΕΑ 5 €.
Christ Church Cathedral, Christ Church Place, Dublin 2, τηλ: (+353 1 677 8099). Το παλαιότερο κτίσμα στο Δουβλίνο, επισκεφτείτε τις κρύπτες και την έκθεση «Dublinia», που έχει εκθέματα από το μεσαιωνικό Δουβλίνο.
Kilmainham Gaol. Ανοικτή καθημερινά από 09:30 μέχρι 17:00. Η φυλακή σύμβολο των Ιρλανδών για ανεξαρτησία, σε αυτήν εκτελέστηκαν οι επαναστάτες του 1916. Οργανωμένοι γύροι κάθε 30’, αξίζει να την επισκεφτείτε.Είσοδος ενήλικοι 5,5 €, ηλικιωμένοι 3,7 €, παιδιά φοιτητές 2,10 € και οικογενειακό 11,5 €.

Phoenix Park, Phoenix Park, Dublin 8, τηλ: (+353 1 677 0095 fax: +353 1 672 6454). Το μεγαλύτερο κλειστό πάρκο στην Ευρώπη σας περιμένει. Με γήπεδο πόλο, τον ζωολογικό κήπο της πόλης τις κατοικίες του Πρόεδρου της Ιρλανδίας και του Αμερικανού πρέσβη και φυσικά αν είστε τυχεροί θα δείτε και τα κοπάδια των ελαφιών που είναι μόνιμοι κάτοικοι του πάρκου.
Dublin Zoo, Welington/Zoo road. Ανοικτός από Δευτέρα έως Σαββάτο 09:30 μέχρι 16:00. Είσοδος, ενήλικοι 14 €, παιδιά 9,50 €, ηλικιωμένοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ 11,50 € και οικογενειακά 40 €.

ΦΑΓΗΤΟ, ΠΟΤΟ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ:

Στην Ιρλανδία και ειδικότερα στο Δουβλίνο, το φαγητό το ποτό και η διασκέδαση δεν έχουν σαφή όρια. Η περιοχή «The Temple Bar», είναι η πρώτη σας επιλογή για ποτό, φαγητό και διασκέδαση. Ανοιχτά όλες τις ώρες της ημέρας θα βρείτε καφέ, εστιατόρια και τις παραδοσιακές μπυραρίες καθώς και ένα μεγάλο αριθμό από δισκοθήκες και κλαμπ. Οι στενοί πέτρινοι δρόμοι είναι, γεμάτοι από Δουβλινέζους και τουρίστες όλες τις ώρες, δώστε όμως προσοχή αργά το βράδυ γιατί το πολύ ποτό που συνηθίζετε εδώ έχει και τα επακόλουθα του.

Snack και καφές:

Bewleys, Grafton Street, Dublin 2,. Το πιο φημισμένο καφέ του Δουβλίνο. Εδώ σύχναζαν οι U2, ο Bob Geldof και ο James Joyce.
Butlers Chocolate Cafés, South William Street. Καφές και σοκολάτα σε καταπληκτική ποιότητα.


Γεύμα:
Cafe Bar Deli, South Great Georges Street, Dublin 2 και στην Grafton Street, Dublin 2. Πολύ καλές τιμές και ποικιλία γευμάτων και σνακ. Excellent value.
Elephant and Castle, Temple Bar, Dublin 2. Οι φημισμένες φτερούγες κοτόπουλου σας περιμένουν, να έχετε όμως υπομονή γιατί το μαγαζί είναι πάντα γεμάτο.
Lemon Crèpe Company, South William Street, Dublin 2. Φανταστικές κρέπες, σε μεγάλη ποικιλία και καλές τιμές. Εδώ θα πιείτε και τον καλύτερο καφέ στη πόλη.
Epicurean Food Hall, Lr. Liffey St., Dublin 1. Λίγα μέτρα από την φημισμένη γέφυρα Ha’Penny. Βρίσκεται η Μέκκα του Έθνικ φαγητού, μια γαστριμαργική εμπειρία στις κουζίνες του κόσμου.


Δείπνο:
Gallagher’s Boxty House, 20 Temple Bar, Dublin. Παραδοσιακό ιρλανδέζικο φαγητό σε καλή ατμόσφαιρα ποιότητα και τιμές. Δοκιμάστε το Irish fare, πιάτο με κύριο συστατικό την πατάτα και βέβαια το καλύτερο Irish stew, το φημισμένο βραστό της Ιρλανδέζικης κουζίνας.
Johnnie Fox’s Pub, Glencullen, Dublin Mountains. Αν και αρκετά μακριά από το κέντρο το παλαιότερο εστιατόριο και παραδοσιακή μπυραρία του Δουβλίνου σας περιμένει. Μπύρα καλό φαγητό για όλα τα γούστα, σε μια καθαρά ιρλανδέζικη ατμόσφαιρα με παραδοσιακές μπάντες και χορό.
Cornucopia, 19 Wicklow Street Dublin 2. Στο κέντρο της πόλης ένας παράδεισος για τους χορτοφάγους. Σερβίρει πρωινό γεύμα και βραδινό.Traditional Irish pubs:
O’Donoghue’s, Baggot Street, Dublin 2. Φημισμένο για την ζωντανή μουσική του, είναι το μέρος που πρωτόπαιξαν οι «The Dubliners».
The Barge, 42 Charlemont Street,Dublin 2. Υπέροχος διάκοσμος, καλή μουσική και τα καλυτέρα fish & chips στην πόλη, δοκιμάστε τα με πατάτες wedges αντί τις κλασσικές τηγανητές.
The Brazen Head, Bridge Street, Dublin 2. Το παλιότερο pub στην Ιρλανδία με ιστορία 1000 ετών! Βρεθείτε ένα βραδάκι σε άλλες εποχές.
The Oval, Abbey Street, Dublin 1. Το σωστό μέρος για φαγητό και ποτό, για όλες τις ηλικίες και γούστα. Παραδοσιακά Ιρλανδέζικα πιάτα και τοίχοι γεμάτοι από τις φωτογραφίες των επώνυμων επισκεπτών.
Mulligans, Poolbeg Street, Dublin 2. Πάντα γεμάτο με κόσμο το αγαπημένο pub του James Joyce και πολλών άλλων. Το ιδανικό σημείο για να απολαύσετε μια Guinness.
The Stag’s Head, Dame Lane (Off George’s Street). Χωρίς μουσική και τηλεοράσεις απολαύστε μια Guinness και συζητήστε με την παρέα σας για όλα τα θέματα.


ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
·
Dublin travel guide από το Wikitravel
·
Official Dublin Tourist Board website επίσημος ιστότοπος
·
Dublin City Council επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου του Δουβλίνου
·
Irish Architecture — Dublin Δουβλινέζικη αρχιτεκτονική

«A journey of a thousand miles must begin with a single step.» — Lao Tzu
Copyright © Demetrios the Traveler

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.