Ντόρα Μπακογιάννη: Ο χρόνος δεν γυρνά πίσω

Στη Μαριάννα Πυργιώτη

Τελικά, ενεργοποιήθηκε επίσημα το σχέδιο διάσωσης, κυρία Μπαογιάννη. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και μπρός;

Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια δύσκολη προσπάθεια, τουλάχιστον τριετίας, ίσως και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ψέματα τελείωσαν. Τώρα απαιτούνται πολυετείς δράσεις για να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες που διαμορφώνονται. Έχουμε όλοι ευθύνη, έναντι του ελληνικού λαού και της χώρας να συνεισφέρουμε σε πνεύμα συνεννόησης και εθνικής ενότητας στην γρήγορη έξοδο του τόπου από αυτή την μεγάλη περιπέτεια. Περαιτέρω καθυστερήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως αυτές των τελευταίων μηνών, θα ήταν καταστροφικές και με αβάστακτο κόστος για τον τόπο. Επιβάλλεται τώρα η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να τολμήσει να κάνει μια ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση με στόχο να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και κυρίως να έχουμε ένα σαφή χρονοδιάγραμμα πολιτικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για να δούμε πώς το ταχύτερο δυνατόν θα βγούμε από αυτή την ιστορία. Επίσης επιβάλλεται να αξιοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία για να ξεκινήσει επιτέλους η ανάταξη της οικονομίας ώστε μετά το πέρας αυτής της περιόδου να βρεθούμε σε μια καλύτερη συγκριτικά θέση, αναπτυσσόμενη και ικανή να περιορίζουμε κατά έτος και σταδιακά το χρέος.

Σας ρωτώ διότι δεν έχω καταλάβει αν εμείς βάλαμε το πιστόλι στο τραπέζι και ήρθε τελικά το ΔΝΤ ή θα ερχόταν ούτως ή άλλως…

Επαναλαμβάνω ότι η πραγματικότητα μας έχει ξεπεράσει. Και για τη κατάσταση αυτή δεν είναι άμοιρη ευθυνών η σημερινή κυβέρνηση. Κέρδισε τις εκλογές με 10 μονάδες διαφορά, και αντί να πάρει εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα ασχολήθηκε με το διεθνή αυτοεξευτελισμό μέσα από την προβολή και μεγιστοποίηση των κάθε είδους δεινών της χώρας.

Όπου και να βρισκόταν ο πρωθυπουργός και ο κ.Παπακωνσταντίνου «διαφήμιζε» την Ελλάδα ως την κατ΄ εξοχήν διεφθαρμένη χώρα και, το χειρότερο, έλεγαν μοιάζει με τον Τιτανικό. Περιμένε κανείς ότι με αυτού του είδους την προβολή θα έμεναν χαμηλά και σταθερά τα επιτόκια δανεισμού; Για να μη θυμηθώ τα φοβερά και τρομερά ότι «λεφτά υπάρχουν» και για τα πιστόλια πάνω στο τραπέζι κ.λπ.

Φοβάστε τα χειρότερα, κυρία Μπακογιάννη; Δηλαδή την έξοδο από την ΟΝΕ ή μία αναδιαπραγμάτευση του χρέους;

Ακούστε θεσμικά έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ δεν προβλέπεται. Και αντί να σκεφτόμαστε τα χειρότερα πρέπει να δουλέψουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Πρέπει να αλλάξουν οι ρυθμοί μας , πρέπει να παρθούν αποφάσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Να τελειώνουμε με τα κλειστά επαγγέλματα. Και είναι θετικό ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για το καμποτάζ και τις οδικές μεταφορές. Να βρούμε επιτέλους ένα σχέδιο σωστής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ξέρετε ότι έχουμε δημόσια περιουσία περίπου 300 δις που μας αποφέρει μόλις 1% το χρόνο, πολύ λιγότερο απ’ ότι σε άλλες χώρας. Αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας με επιτόκια 7 % και 8% και αφήνουμε την ακίνητη περιουσία του δημοσίου να αποδίδει μόλις 1%.

Ακούγοντας τις προάλλες να μιλάτε για τις δικές σας ευθύνες, θέλω να σας ρωτήσω που τις εντοπίζετε συγκεκριμένα: στο ότι δεν μιλήσατε ενώ γνωρίζατε;

Κατ’ αρχάς όσοι έπρεπε να ξέρουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το τι έλεγα το ξέρουν πολύ καλά. Ένα είναι βέβαιο και γνωστό: ότι έχω αναλάβει, τόσο πριν από την εσωκομματική εκλογή όσο και μετά, την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν μίλησα δημόσια.

Τι θα λέγατε ας πούμε, στην Κυβερνητική Επιτροπή τετ-α-τετ με τον Κώστα Καραμανλή, δύο χρόνια πριν;

Ο χρόνος δεν γυρνά πίσω. Αυτό που έχει σημασία σήμερα για τη θητεία της ΝΔ είναι να συζητήσουμε και να αναλογιστούμε όχι γιατί χάσαμε τις εκλογές αλλά γιατί ως κυβέρνηση δεν πετύχαμε τους στόχους μας. Η συζήτηση αυτή είναι απαραίτητη όχι τόσο για το χτες αλλά για το αύριο. Αξίζει επίσης να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε και γιατί, μαζί με τη συνολική αντίδραση όλων των άλλων εκτός ΝΔ – κόμματα αντιπολίτευσης, συνδικάτα, ΜΜΕ – , βρίσκαμε απέναντι μας, μερικές φορές, και ένα σημαντικό κομμάτι της ΝΔ.

Όλο αυτό το σκηνικό έφερε για μία ακόμη φορά την περίφημη ρήση για τέλος της μεταπολίτευσης…

Ποτέ δεν ήμουν καλή στα συνθήματα και στα κλισέ. Για να είμαι ειλικρινής, όλα αυτά περί τέλους της μεταπολίτευσης, τέλους των βιοιστορικών κύκλων ή τέλους της ιστορίας κλπ ποτέ δεν τα κατάλαβα και τα άκουγα καχύποπτα.Ένα πράγμα είναι βέβαιο:Οι κοινωνίες εξελίσσονται και όταν βρίσκονται σε κρίση εξελίσσονται πιο γρήγορα. Από την κρίση βγαίνουν διαφορετικές οι κοινωνίες. Άρα ούτε αυτή η κρίση θα αφήσει και την ελληνική κοινωνία ίδια με αυτό το οποίο ήταν πριν.

Σε άλλες χώρες πάντως η οικονομική κρίση έχει φέρει αλλαγές και κυρίως έχει φέρει αλλαγές σπρώχνοντας κομμάτια της κοινωνίας στα άκρα, στα ακραία κόμματα…

Η παρατήρηση σας είναι μόνο εν μέρει ορθή, διότι, σε πολλές χώρες -οι πιο γνωστές είναι η Βρετανία ή η Γερμανία- εμφανίζονται πολύ ενισχυμένα και μη ακραία κόμματα, κυρίως οι Φιλελεύθεροι που αρχίζουν να καταλαμβάνουν μια σημαντική θέση στα αντίστοιχα πολιτικά συστήματα.

Άρα, εξαρτάται πώς θα αντιδράσει η κοινωνία. Διανύοντας την μεγάλη κρίση θα δούμε αν θα εισέλθει και μια φάση αυτογνωσίας και αν θα ζητήσει τον λογαριασμό -που εγώ πιστεύω ότι θα τον ζητήσει- για 30 χρόνια λανθασμένων επιλογών. θα αναζητήσει την πολιτική πρόταση για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Ή εάν θα επικρατήσει η καχυποψία, η αμφισβήτηση, η οργή, ο θυμός που υπάρχουν αναμφισβήτητα μέσα στην κοινωνία και οδηγηθούμε τότε σε μια ιδιότυπη ομφαλοσκόπηση, εσωστρέφεια και ακραίες επιλογές. Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι η ελληνική κοινωνία θα αντιδράσει με ωριμότητα και δυναμισμό και θα αναζητήσει τη σοβαρή επιλογή και τις καθαρές κουβέντες για το μέλλον, μακριά από λαϊκισμούς, δημαγωγίες και ακρότητες.

Εξακολουθείτε να θεωρείτε το ΛΑΟΣ ακραίο κόμμα;

O ΛΑΟΣ παρουσιάζει μια αντινομία. Κάποιες από τις θέσεις του, ιδιαίτερα αυτές που έχουν να κάνουν με κοινωνικά θέματα και με εθνικιστικές εξάρσεις, παραμένουν ακραίες. Από την άλλη μεριά πρέπει να πω ότι κάποιες από τις θέσεις τις οποίες αρθρώνει τώρα στη Βουλή, για την οικονομία π.χ., δεν χαρακτηρίζονται από ακρότητα.

ΕΘΝΙΚΑ

Ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει πολύ νωρίτερα για την περίφημη «απώλεια εθνικής κυριαρχίας λόγω της δραματικής κατάστασης της οικονομίας». Σας ανησυχεί σήμερα;

περισσότερα στο…  Ντόρα Μπακογιάννη – Άρθρα.

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in friends, ΕΛΛΗΝΙΚΑ, politics, thoughts and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.