την εξωτερική πολιτική
δεν την ασκούν τα ακροδεξιά φληναφήματα,
αλλά η συντεταγμένη πολιτεία.
Συνέντευξη ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, στον ρ/σ FLASH 96 και τους δημοσιογράφους κ. Γ. Κύρτσο και κ. Γ. Σταματόπουλο
Βασικά σημεία:
• (Για την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν):«Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την τουρκική πλευρά. Την πολιτική βούληση την έχουμε»…..«Είναι, θα έλεγα, η έναρξη, η αρχή μιας νέας προσπάθειας. Σοβαρής προσπάθειας για πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία».
• (Ως προς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της προσέγγισης με την Τουρκία): «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι ένα πεδίο πολιτικής όπου βλέπεις αμέσως αποτελέσματα, μέσα σε κάποιους μήνες»…« Ασκούμε αυτήν την πολιτική ακριβώς για να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε θέματα τα οποία είναι πιο ευαίσθητα και πιο δύσκολα. Να επιδιώξουμε την πιο στενή επαφή και συνεργασία με τον γείτονά μας, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτήν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και πιο δύσκολα θέματα με άλλο πνεύμα».
• «Η επιχειρηματικότητα στην Τουρκία έχει δείξει μία θεαματική άνοδο. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για τους Έλληνες επιχειρηματίες να αναπτύξουν και να επιδιώξουν συνεργασίες με Τούρκους επιχειρηματίες».
• «Δεν θα δεχθώ ποτέ ότι η Ελλάδα είναι αδύναμη σε ό,τι αφορά στην εξωτερική της πολιτική. Τους τελευταίους μήνες νομίζω έχουμε καταφέρει πάλι να δώσουμε μία φωνή στην Ελλάδα στις διεθνείς εξελίξεις».
• «Να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις ή λανθασμένες εντυπώσεις ότι επειδή περνάμε μια δύσκολη δημοσιονομική περίοδο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, και ιδιαίτερα τα εθνικά μας θέματα, κινδυνεύουν. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο εμείς επιδιώκουμε μία ανοικτή κι αν θέλετε επιθετική εξωτερική πολιτική και κάνουμε αυτά τα ανοίγματα».
το πλήρες κείμενο συνέντευξης.
Παρέμβαση ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Συνεδρίου Economist
Αθήνα, 30 Απριλίου 2010
“Greece and Turkey: Taking relations to the next level”
Βασικά σημεία:
· «Η ειρηνική επίλυση των διαφορών συμβάλλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο. Και η ασφάλεια και σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Η παραδοχή αυτή αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η διαδικασία της προσέγγισης με την Τουρκία, την οποία δρομολόγησε το 1999 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωτεργάτη τον σημερινό Πρωθυπουργό της Ελλάδος.»
· «Σήμερα υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις να ξαναπιάσουμε το νήμα από το σημείο στο οποίο το αφήσαμε το 2004»
· «Δημιουργούνται νέες δομές και σχήματα στο πλαίσιο μιας διαρθρωμένης συνεργασίας, που εκκινούν από το υψηλότερο επίπεδο, με τη δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό την Προεδρία των δύο Πρωθυπουργών και τη συμμετοχή Υπουργών από διάφορα Υπουργεία των δύο πλευρών»
· «Η προοπτική της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών είναι αυτονόητο ότι αποτελεί επιθυμία και της ελληνικής και, πιστεύω, της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτή, όμως, η ιδέα είναι ο προορισμός μας. Ο σκοπός. Το τέλος μιας πορείας. Για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να ολοκληρώσουμε μια κοπιώδη διαδρομή που θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και εμπιστοσύνης.Ένα περιβάλλον χωρίς απειλές. Ένα περιβάλλον στο οποίο η προκλήσεις και οι αμφισβητήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της εδαφικής κυριαρχίας δεν θα έχουν πια θέση. Ένα περιβάλλον στο οποίο οι σχέσεις καλής γειτονίας θα γίνονται απόλυτα σεβαστές. Ένα περιβάλλον στο οποίο η συνεργασία θα έχει αντικαταστήσει την αντιπαράθεση.
το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
και η ακροδεξιά
αμετροεπής, μισαλλόδοξη και ανερμάτιστη
ετοιμάζει συλλαλητήρια …
μια ζωή όταν έχουμε την καρδάρα με το γάλα,
η ακροδεξιά ή η αριστερά,
την κλωτσάνε και το χύνουν!
ΝΤΡΟΠΗ!
σε όλους εσάς τους και καλα πατριώτες.!