>«Ντουφεκάω το στίγμα»

>

 

του Αντώνη Βγόντζα

Αυτά ήταν τα σχεδόν τελευταία λόγια του Μανόλη Φουντουλάκη. Ένας από τους τελευταίους ¨λεπρούς¨ της Σπιναλόγκας. Τα θύμισαν χθες συγγενείς και φίλοι σε ένα πραγματικό και ειλικρινές ¨μνημόσυνο¨ με την ευκαιρία της ίδρυσης βιβλιοθήκης με το όνομα του στον τόπο του. Στην Ελούντα. 
Μαζευτήκαμε κάμποσοι. Φίλοι του και άλλοι. Θέλαμε να τιμήσουμε έναν ¨καθημερινό¨ συνάνθρωπό μας. Με το ταλέντο και το προνόμιο του ηρωισμού της καθημερινότητας. Βοήθησε τους συνανθρώπους του, που υπέστησαν την ίδια δοκιμασία, και πάλεψε μέχρι το τέλος της ζωής του για να γκρεμίσει τα τείχη του κοινωνικού αποκλεισμού που γεννά ο άλογος φόβος. 
Εξαιρετική εκδήλωση και εξαιρετική ημέρα. Αφορμή για παραπάνω σκέψεις.
Πρώτη σκέψη: Τα ίδια τα λόγια του Μανόλη Φουντουλάκη. Ανεπιτήδευτα και καθαρά. Πρέπει να ¨ντουφεκίσουμε¨ τις προκαταλήψεις που είναι ατεκμηρίωτες. Τις φοβίες και τα ταμπού που παραμένουν παράλογα. Τους αποκλεισμούς που είναι αντιδημοκρατικοί, όχι σπάνια, φασιστικοί και ρατσιστικοί. Και αλυσοδένουν τελικά όλους μας. 
΄
Δεύτερη σκέψη: Μας έχουν σχεδόν θυσιάσει οι διαστάσεις του ενδιαφέροντος για τη Σπιναλόγκα. Ακόμη και διεθνείς. Η γνωστή τηλεοπτική σειρά έχει μακρύνει τις ουρές των αυτοκινήτων στην απέναντι από το ¨Νησί¨ ακτή. Πολλοί ονειρεύονται τα μαγαζάκια που θα στήσουν. Με ενοχλεί όμως και το άλλο άκρο. Η ¨επιτηδευμένη¨ εγκατάλειψή της. Πολιτισμός μας δεν είναι μόνο τα ανάκτορα και οι Παρθενώνες της κλασσικής εποχής. Πολιτισμός μας είναι και η Σπιναλόγκα. Και τα ερείπια των φυλακών των μεγάλων διώξεων. Και αυτά πρέπει να αναδείξουμε. 
Τρίτη και τελευταία σκέψη: Η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι και πολιτική και ηθική. Εκείνο το πρόσωπο, που λίγες μέρες πριν φύγει από αυτόν τον κόσμο, ξεστόμισε τα παραπάνω λόγια, με θέληση και ειλικρίνεια, πολύ το θαύμασα.
 
Νέα Κρήτη, τα Καθημερινά, Δευτέρα 29.11.2010 

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in ρατσισμος, Α. Βγοντζας, Ελουντα, Μ. Φουντουλακη, Σπιναλογκα, λεπρα, λεπρους, νοσος του Χανσεν. Bookmark the permalink.