Μεταρρυθμίσεις τώρα!

100_0507

Του Δ, Ζαφειριάδη

Μύρισαν εκλογές και σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις «αρρώστησαν» με αντι-μεταρρυθμιστικό πυρετό. Δεν είναι μόνο όσοι έχουν στο πολιτικό DNA τους το λαϊκισμό και την ακραία λογική, όπως η Αριστερά ή οι δυνάμεις της λαϊκιστικής Δεξιάς. Είναι κυρίως τα δύο, δήθεν, κόμματα εξουσίας που συγκυβερνούν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ξέχασαν τι έχουν υπογράψει και ψηφίσει με την πρόσφατη δανειακή σύμβαση και διαγκωνίζονται ποιος θα παραμυθιάσει πιο πολύ τους πολίτες. 
Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών δίνει εντυπωσιακά παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών. Η ΝΔ εβδομάδες τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει και να ακυρώσει στην πράξη τη μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ. Την ψήφισε, αλλά δεν την πίστεψε. Όπως και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είναι γνωστός για τις συντεχνιακές θέσεις του υπέρ της κάστας των πανεπιστημιακών και απεδέχθη την αναβολή εφαρμογής που εισηγήθηκε ο υπουργός κ. Μπαμπινιώτης. 
Τα ίδια και στην υπόθεση της απελευθέρωσης των ταξί από τον κ. Βορίδη. Με σιωπηρή συμφωνία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ η πρόβλεψη για πληθυσμιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αλλάξει τίποτα. Να νομιμοποιηθούν οι σημερινές καταστάσεις και να μη θιγούν τα υφιστάμενα συμφέροντα. 
Ακόμη και για το κρίσιμο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης η σύγκρουση μεταξύ των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν είναι προσχηματική. Οι διαφωνίες για τους συντελεστές του ΦΠΑ, για το αν θα καταργηθεί το χαράτσι ή θα αυξηθούν οι άλλοι φόροι για τα ακίνητα γίνονται μόνο για εντυπώσεις και τελικώς πετυχαίνουν να υπονομεύσουν  κάθε ουσιαστική συζήτηση για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος. 
Τέλος, ο τσακωμός για τα ρουσφέτια με διορισμούς για συμβασιούχους και εποχικούς στα ΕΛΤΑ, στην Ελληνική Στατιστική, στη ΔΕΗ και αλλού δείχνουν ότι οι παλαιοκομματικές συνταγές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι ανίκητες, ακόμη κι από τους ελεγκτές της τρόικας, που δηλώνουν άγνοια για διορισμούς αυτή την εποχή. Αποκορύφωμα όλων αυτών η αμετανόητη στάση των κομμάτων να πάρουν τα λεφτά που έχουν τα ίδια αποφασίσει ότι δικαιούνται από τα κρατικά ταμεία. Έτσι, το σύστημα βρίσκει άμεσα 7,7 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις της πλουσιοπάροχης πολιτικής δαπάνης των 40 εκατ. ευρώ για την κρατική χρηματοδότηση, όταν δεν βρίσκει χρήματα για να αποπληρώσει τα χρέη του κράτους σε ιδιώτες και προμηθευτές και δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που στενάζουν κάτω από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. 

Αδρανείς και αμετανόητοι
Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων δεν προχωρά. Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, επιμένουν στην αντίληψη του «ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω». Το ίδιο λερωμένο κοστούμι εδώ και χρόνια, που το παλιό πολιτικό σύστημα πεισματικά αρνείται να αλλάξει.
Σε κάθε κρίση γίνονται μεγάλες διαπιστώσεις για την άμεση ανάγκη μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Όταν έρχεται η ώρα της σύγκρουσης όμως, η ώρα της εφαρμογής, η στιγμή που πρέπει να σπάσουν αυγά και να κάνουν πράξη όσα με θέρμη διατυπώνουν, τότε τα ίδια τα κόμματα εξουσίας δυναμιτίζουν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Στέλνουν στις καλένδες αποκρατικοποιήσεις, δομικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, επιλέγουν να κερδίζουν επιπλέον χρόνο, που δεν υπάρχει, ησυχάζοντας για λίγο μετά την μπόρα, μέχρι την επόμενη στιγμή που και πάλι θα πρέπει να προβούν σε διαπιστώσεις και μεγαλόστομες ανακοινώσεις, χωρίς να ξέρουμε όμως αν θα σώσουν την παρτίδα τότε.
Ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύονται, όμως, το μόνο που ενισχύει είναι τα άκρα, που προικοδοτούνται με τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών. Δυστυχώς, την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ τη διατύπωση σοβαρών προτάσεων, το μόνο που υπάρχει είναι ακραία λαϊκιστικές και δημαγωγικές φωνές, υστερικές κραυγές πατριδοκαπηλίας και μηδενικές προοπτικές ευόδωσης των θυσιών των πολιτών.
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν πια. Υπάρχει όμως η πολιτική που δίνει προοπτική και ελπίδα. Αυτή η πολιτική είναι η γνήσια και αταλάντευτη εμμονή στη μεταρρυθμιστική αντίληψη και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει αποδείξει με τις επιλογές της ότι πιστεύει σ’ αυτή την πολιτική. Και έχει τη βούληση και τη θέληση να την κάνει πράξη. Γι’ αυτό ζητάει την εμπιστοσύνη των πολιτών, για να προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in Δημοκρατικη Συμμαχια, αρθρα, αντιπολιτευση, γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκλογες. Bookmark the permalink.