Ελληνοαμερικανοί σκηνοθέτες στέλνουν στις Κάννες τον Πρόμαχο και μαζί ένα παγκόσμιο μήνυμα για τα Μάρμαρα του Παρθενών Χρήστος Μπλατσιώτης

See on Scoop.ittravelling 2 Greece

Ο σχέση δύο νέων ομογενών, που γνωρίζονται όταν πηγαίνουν στην Ελλάδα για να επισκεφθούν την Ακρόπολη και ο δυνατός έρωτας που αναπτύσσεται μεταξύ τους, μέσα από τον κοινό αγώνα τους για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, είναι η υπόθεση της ταινίας που ετοιμάζουν την περίοδο αυτή, δύο ελληνοαμερικανοί σκηνοθέτες, τα αδέλφια Κόρτι (Θοδωρής) και Τζον Βούρχης.
Η ταινία έχει τον τίτλο «Πρόμαχος» και τα γυρίσματά της, έχουν ξεκινήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και θα συνεχιστούν, σε γειτονιές της Αθήνας, στην Ακρόπολη, στον λόφο του Φιλοπάππου, αλλά και στην Πέρδικα της Αίγινας. Μετά την Ελλάδα, θα συνεχιστούν στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και οι δημιουργοί της φιλοδοξούν να είναι έτοιμη για να συμπεριληφθεί στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, τον προσεχή Μάιο, ενώ στη συνέχεια οι διοργανωτές επιθυμούν τη διανομή της, στις παγκόσμιες αίθουσες.

Demetrios Georgalas‘s insight:

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Ελλάδας-ΗΠΑ-Αγγλίας-Γαλλίας που μεταξύ άλλων φιλοδοξεί να προβάλλει και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, στο σενάριο υπάρχει αναφορά και σε μια ομάδα ομογενών δικηγόρων, που ξεκινούν δικαστικό αγώνα για την επιστροφή των μνημείων, στον τόπο τους. Το πρώτο βήμα γίνεται στη Βρετανία, όπου το δικαστήριο ακούει τα επιχειρήματα των μηνυτών, ωστόσο αποφαίνεται ότι δεν μπορεί να εκδικάσει το 2014, μια υπόθεση του 19ου αιώνα. Στη συνέχεια η ομάδα καταφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης…
Στην ταινία πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Σπύρος Φωκάς, ο Γιώργος Χωραφάς, ο Γιώργος Βογιατζής, ο Omar Sharif, η Κασσάνδρα Βογιατζή (κόρη του γνωστού ηθοποιού), ο Ιταλός Giancarlo Giannini και ο Ελληνοαμερικανός Παντελής Κοντογιάννης ο οποίος υποδύεται έναν Αμερικανό δικηγόρο με ελληνικές ρίζες.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το "πράσινο φως" ώστε να ξεκινήσουν γυρίσματα της ταινίας και στην Ακρόπολη. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες αυτές γυρίσματα επάνω στον Ιερό βράχο κι εκεί οι συντελεστές της ταινίας συνάντησαν και τον Έλληνα υπουργό πολιτισμό Πάνο Παναγιωτόπουλο, που πήγε για να παρακολουθήσει τα γυρίσματα.
"Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω σ’ αυτή την προσπάθεια και για να συγχαρώ τους συντελεστές της. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και συγκινητικό που δυο νέοι άνθρωποι με ρίζες στην Ελλάδα, με οικογένειες που κρατούν τους δεσμούς με την πατρίδα, αλλά και με καριέρα στον διεθνή κινηματογράφο, επιστρέφουν στη χώρα μας για να γυρίσουν μια ταινία γύρω από ένα θέμα που για μας σημαίνει πολλά, το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Χαίρομαι που τόσο καταξιωμένοι καλλιτέχνες προσφέρουν το ταλέντο τους σε μια προσπάθεια που δε συνδέεται με κάποιο είδος εθνικού εγωκεντρισμού, αλλά αντίθετα με την αντίληψη ότι τα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού ανήκουν σε όλη την ανθρωπότητα, η οποία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τα θαυμάζει ενιαία, εκεί όπου δημιουργήθηκαν και ανήκουν, και όχι τεμαχισμένα" δήλωσε ο Υπουργός σε ένα διάλειμμα.
Από την πλευρά τους, δυο Ελληνοαμερικανοί σκηνοθέτες δήλωσαν στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους: "Μέσα από μια σύγχρονη ιστορία, η ταινία μας επιδιώκει να μιλήσει για την αναγέννηση της Αθήνας και της δικαιοσύνης. Όπως το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου που ορθωνόταν στην Ακρόπολη , έτσι και οι ήρωες της ταινίας πρέπει να βρουν το κουράγιο να υπερασπισθούν αυτά που αγαπούν. Όραμα μας είναι να γυρίσουμε μια ταινία που θα αναβιώσει την αρχαία φωνή των Γλυπτών του Παρθενώνα και θα βρίσκει απήχηση στους σημερινούς νέους".
Ο τίτλος της ταινίας, "Πρόμαχος" προέρχεται από την αντίστοιχη ονομασία που είχε ένα άγαλμα της Αθηνάς, στην Ακρόπολη. Το άγαλμα αυτό είναι και η κεντρική φιγούρα στην αφίσα της ταινίας, όπου υπάρχει και ο τίτλος "Η δικαιοσύνη επιστρέφει στην Αθήνα".
Το άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς είχε κολοσσιαίο μέγεθος, ήταν τοποθετημένο στην Ακρόπολη, μεταξύ των Προπυλαίων και του Ερεχθείου και ήταν ορατό από μεγάλη απόσταση, ακόμα και από τα καράβια που έπλεαν ανοιχτά του Σουνίου. Χρηματοδοτήθηκε από τα λάφυρα της Μάχης του Μαραθώνα και ήταν έργο του Φειδία. 
Στο άγαλμα, η Αθηνά παρουσιάζονταν όρθια και πάνοπλη όπως στην μάχη. Το δόρυ της ήταν τόσο μεγάλο που το ύψος του υπερέβαλε τον Παρθενώνα. Το όλο καλλιτέχνημα ήταν επιβλητικό και αξιοθαύμαστο, αλλά ακόμα πιο θαυμαστή ήταν η ασπίδα, στην οποία ο καλλιτέχνης παρίστανε την μάχη των Λαπήθων με τους Κενταύρους.
Λέγεται πως όταν το 396, ο Αλάριχος, βασιλιάς των Βησιγότθων, λεηλάτησε την Αττική με τον στρατό του, απέφυγε την Αθήνα, φοβούμενος από τη θέα του αγάλματος.
Το έτος 465 το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. 

 

See on www.newsville.be

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.