ένα μικρό απίθανο μουσείο… 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

Ερυθρόμορφο κάλυμμα αγγείου Κάλυμμα αγγείου, πιθανότατα πυξίδας ή λεκανίδας, διακοσμημένο με την ερυθρόμορφη τεχνική. Εικονίζονται κεφαλές Αριμασπών ανάμεσα σε γρύπες, παράσταση εμπνευσμένη από τη μυθολογία. Οι Αριμασποί ήταν άγριο πολεμικό γένος του βορρά, που απειλούσε τον ειρηνικό λαό των Ισσηδόνων, ευνοούμενο από το θεό Απόλλωνα. Ο θεός έστειλε στους Ισσηδόνες τους γρύπες για να τους προστατεύσουν από τους Αριμασπούς. Η πάλη Αριμασπών και γρυπών συμβόλιζε την πάλη καλού και κακού και χρησιμοποιήθηκε ως θέμα πολλών παραστάσεων. Ειδικά τον 4ο αι. π.Χ., εποχή μεταφυσικών αναζητήσεων, θέματα με παρόμοιους συμβολισμούς επιλέγονταν συχνότερα στην αγγειογραφία.

Ερυθρόμορφο κάλυμμα αγγείου
Κάλυμμα αγγείου, πιθανότατα πυξίδας ή λεκανίδας, διακοσμημένο με την ερυθρόμορφη τεχνική. Εικονίζονται κεφαλές Αριμασπών ανάμεσα σε γρύπες, παράσταση εμπνευσμένη από τη μυθολογία. Οι Αριμασποί ήταν άγριο πολεμικό γένος του βορρά, που απειλούσε τον ειρηνικό λαό των Ισσηδόνων, ευνοούμενο από το θεό Απόλλωνα. Ο θεός έστειλε στους Ισσηδόνες τους γρύπες για να τους προστατεύσουν από τους Αριμασπούς. Η πάλη Αριμασπών και γρυπών συμβόλιζε την πάλη καλού και κακού και χρησιμοποιήθηκε ως θέμα πολλών παραστάσεων. Ειδικά τον 4ο αι. π.Χ., εποχή μεταφυσικών αναζητήσεων, θέματα με παρόμοιους συμβολισμούς επιλέγονταν συχνότερα στην αγγειογραφία.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου βρίσκεται στην είσοδο της πόλεως για τον ερχόμενο από τα Μεσόγεια. Πρόκειται για ισόγειο κτήριο της δεκαετίας του 1970. Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες, το αίθριο και περιμετρικά του αιθρίου. Στο κτήριο στεγάζονται επίσης, αποθήκες και εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων. Το Μουσείο επισκέπτονται πολλά σχολεία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, επιτύμβια ανάγλυφα © Β΄ ΕΠΚΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, επιτύμβια ανάγλυφα
© Β΄ ΕΠΚΑ

Το κτήριο του Μουσείου για μεγάλο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη αρχαιοτήτων. Η έκθεση των αρχαιοτήτων εγκαινιάσθηκε το 1999. Με την ολοκλήρωση του έργου «Αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου» με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και το Ε.Π. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2000-2006, ανακαινίστηκε πλήρως και διαθέτει κλιματισμό, σύγχρονους χώρους υγιεινής και υποδομή για την υποδοχή ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

Η έκθεση των αρχαιοτήτων είναι θεματική και χρονολογική, καθώς αποσκοπεί να δείξει τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ. Η αίθουσα 1 είναι αφιερωμένη στις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες στη Λαυρεωτική κατά την αρχαιότητα.  Έμφαση δίδεται στις επιγραφές που αφορούν στα μεταλλευτικά εργαστήρια.

Προθήκη με ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου από το σπήλαιο του Κίτσου © Β ΕΠΚΑ - ΤΑΠ

Προθήκη με ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου από το σπήλαιο του Κίτσου
© Β ΕΠΚΑ – ΤΑΠ

Στην αίθουσα 2 εκτίθενται αγγεία, εργαλεία και λίθινα κοσμήματα από το σπήλαιο του Κίτσου, που κατοικήθηκε στη Νεολιθική εποχή (6η – 5η χιλ. π.Χ.), αγγεία και άλλα κτερίσματα από τα νεκροταφεία του Θορικού και της ευρύτερης περιοχής του Σουνίου (8ος – 4ος αι. π.Χ.), καθώς και ευρήματα από ιερά και οικιστικά σύνολα σε διάφορες θέσεις της Λαυρεωτικής. Σημαντική θέση στο Μουσείο κατέχουν οι ανάγλυφες πλάκες από τη ζωφόρο του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, καθώς και επιτύμβια και αναθηματικά αγάλματα και ανάγλυφα από τους αρχαίους δήμους της Λαυρεωτικής. Εντυπωσιακό είναι το ψηφιδωτό δάπεδο από την παλαιοχριστιανική (4ος – 5ος αι.) βασιλική του Λαυρίου

Ανδρέα Κορδέλλα 1, Λαύριο (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 22920 22817

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 8:00 – 15:00 Δευτέρα κλειστά

Ημέρες Αργίας: 1 Ιανουαρίου 25 Μαρτίου Μ.Παρασκευή: έως 12.00: κλειστά 1 Μαΐου Κυριακή του Πάσχα Χριστούγεννα, 25  Δεκεμβρίου 26 Δεκεμβρίου

Ανάγλυφες πλάκες ζωφόρου ναού Ποσειδώνος Σουνίου. Αίθριο Μουσείου Λαυρίου. © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ανάγλυφες πλάκες ζωφόρου ναού Ποσειδώνος Σουνίου. Αίθριο Μουσείου Λαυρίου.
© Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Archaeological Museum of Lavrio

1, Andrea Kordella Street, 19500 LAVRIO , ATTIKI , GREECE

Tel.: +30 22920 69019 , Fax: +30 22920 69019

Opening hours:

02Jan – 31Dec Tue-Sun, 1000-1500

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, ψηφιδωτό δάπεδο από την παλαιοχριστιανική βασιλική του Λαυρίου. © Β΄ ΕΠΚΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, ψηφιδωτό δάπεδο από την παλαιοχριστιανική βασιλική του Λαυρίου.
© Β΄ ΕΠΚΑ

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.