Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο: υγεία και μακροζωία

Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο το βασικό συστατικό της  μεσογειακής δίαιτας  που αποτελεί  σήμερα ένα πολυσυζητημένο διατροφικό μοντέλο που προτείνεται από πολλούς ειδικούς για τη διατήρηση της υγείας και την επίτευξη της πολυπόθητης μακροζωίας.

Η μεσογειακή δίαιτα πήρε  αρχικά δημοσιότητα με τη μελέτη των «επτά χωρών» του Ancek Keys.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν 2-3 φορές μικρότερη στις χώρες της Μεσογείου που συμμετείχαν στη  μελέτη, σε σύγκριση με τις βόρειες χώρες της Ευρώπης και τις Η.Π.Α.

Ο πληθυσμός της Κρήτης που συμμετείχε στην έρευνα βρέθηκε να έχει τη μικρότερη θνησιμότητα και τη μεγαλύτερη μακροζωία. Αυτό αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στη δίαιτα τους, χαρακτηριστικά της οποίας μελετήθηκαν από πολλούς ερευνητές.

Οι επιστήμονες, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τον παράγοντα μακροζωίας των Κρητικών, κατέληξαν στο ελαιόλαδο. Οι Κρητικοί καταναλώνουν κατά άτομο περισσότερο ελαιόλαδο από κάθε άλλο λαό. Ακολουθούν οι υπόλοιποι Έλληνες, οι Ιταλοί, και άλλοι λαοί της Μεσογείου.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παραδοσιακής  μεσογειακής δίαιτας είναι οι άφθονες φυτικές τροφές, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα λαχανικά, οι σαλάτες, τα όσπρια, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, καθώς και το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, καθώς επίσης και μικρές έως μέτριες ποσότητες ψαριού, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και μόνο μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος.

Ακόμα κρασί, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, που συνήθως καταναλώνεται με τα γεύματα. Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει λίγα λιπαρά οξέα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ίνες και περιέχει πολλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο.

Senior man giving woman piggyback ride through autumn woods

Senior man giving woman piggyback ride through autumn woods

Οι ιδιότητες και τα ωφέλη του ελαιολάδου

  • είναι ιδανικό για την καρδιά εμποδίζοντας τις θρομβώσεις
  • μειώνει την ΄΄κακή΄΄ χοληστερίνη LDL
  • αυξάνει την ΄΄καλή΄΄ χοληστερίνη HDL
  • αραιώνει το αίμα και προλαμβάνει το έμφραγμα.
  • περιέχει χημικά που καθυστερούν τον καρκίνο και έχει αντιγηραντική δράση εξουδετερώνοντας τις καταστροφικές για τα κύτταρα ελεύθερες ρίζες και  συμβάλλοντας  έτσι  στη μακροζωία
  • Ελαττώνει την πίεση.
  • Βελτιώνει το σάκχαρο στους διαβητικούς μέσω της ομαλοποίησης της δράση ινσουλίνης
  • Είναι το λιγότερο τοξικό από όλα τα λάδια στο τηγάνισμα
  • Παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη του κεντρικού, νευρικού συστήματος.
  • Προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση της χολής και διευκολύνει την πέψη των λιπών.
  • Είναι σχετικά πιο εύπεπτο από άλλα λάδια και απορροφάται εύκολα και γρήγορα. Η  απορρόφησή του πλησιάζει την  απορρόφηση του μητρικού    γάλακτος
  • Προστατεύει τα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων.
  • Περιέχει βιταμίνη Ε, που δρα ισχυρά αντιοξειδωτικά και σε συνδυασμό με την βιταμίνη Α.
  • Εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και ελαττώνει τις εκκρίσεις του στομάχου.
  • Βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και καταπολεμά δυσκοιλιότητα.
  • Χρησιμοποιείται στη θεραπεία των πρόωρων νεογνών στεατόρροια (όταν δε χωνεύουν τα λίπη των τροφών
  • Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών.

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in food & culture, Greece, MED-diet, olives, travelling around... and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.