Έξτρα Παρθένο ελαιόλαδο το βασικό συστατικό της μεσογειακής δίαιτας που αποτελεί σήμερα ένα πολυσυζητημένο διατροφικό μοντέλο που προτείνεται από πολλούς ειδικούς για τη διατήρηση της υγείας και την επίτευξη της πολυπόθητης μακροζωίας.
Η μεσογειακή δίαιτα πήρε αρχικά δημοσιότητα με τη μελέτη των «επτά χωρών» του Ancek Keys.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν 2-3 φορές μικρότερη στις χώρες της Μεσογείου που συμμετείχαν στη μελέτη, σε σύγκριση με τις βόρειες χώρες της Ευρώπης και τις Η.Π.Α.
Ο πληθυσμός της Κρήτης που συμμετείχε στην έρευνα βρέθηκε να έχει τη μικρότερη θνησιμότητα και τη μεγαλύτερη μακροζωία. Αυτό αποδόθηκε κατά κύριο λόγο στη δίαιτα τους, χαρακτηριστικά της οποίας μελετήθηκαν από πολλούς ερευνητές.
Οι επιστήμονες, στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν τον παράγοντα μακροζωίας των Κρητικών, κατέληξαν στο ελαιόλαδο. Οι Κρητικοί καταναλώνουν κατά άτομο περισσότερο ελαιόλαδο από κάθε άλλο λαό. Ακολουθούν οι υπόλοιποι Έλληνες, οι Ιταλοί, και άλλοι λαοί της Μεσογείου.
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παραδοσιακής μεσογειακής δίαιτας είναι οι άφθονες φυτικές τροφές, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα λαχανικά, οι σαλάτες, τα όσπρια, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, καθώς και το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, καθώς επίσης και μικρές έως μέτριες ποσότητες ψαριού, πουλερικών, γαλακτοκομικών, αυγών και μόνο μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος.
Ακόμα κρασί, σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, που συνήθως καταναλώνεται με τα γεύματα. Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει λίγα λιπαρά οξέα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και ίνες και περιέχει πολλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο.

Senior man giving woman piggyback ride through autumn woods
Οι ιδιότητες και τα ωφέλη του ελαιολάδου
- είναι ιδανικό για την καρδιά εμποδίζοντας τις θρομβώσεις
- μειώνει την ΄΄κακή΄΄ χοληστερίνη LDL
- αυξάνει την ΄΄καλή΄΄ χοληστερίνη HDL
- αραιώνει το αίμα και προλαμβάνει το έμφραγμα.
- περιέχει χημικά που καθυστερούν τον καρκίνο και έχει αντιγηραντική δράση εξουδετερώνοντας τις καταστροφικές για τα κύτταρα ελεύθερες ρίζες και συμβάλλοντας έτσι στη μακροζωία
- Ελαττώνει την πίεση.
- Βελτιώνει το σάκχαρο στους διαβητικούς μέσω της ομαλοποίησης της δράση ινσουλίνης
- Είναι το λιγότερο τοξικό από όλα τα λάδια στο τηγάνισμα
- Παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη του κεντρικού, νευρικού συστήματος.
- Προκαλεί μεγαλύτερη έκκριση της χολής και διευκολύνει την πέψη των λιπών.
- Είναι σχετικά πιο εύπεπτο από άλλα λάδια και απορροφάται εύκολα και γρήγορα. Η απορρόφησή του πλησιάζει την απορρόφηση του μητρικού γάλακτος
- Προστατεύει τα τοιχώματα των τριχοειδών αγγείων.
- Περιέχει βιταμίνη Ε, που δρα ισχυρά αντιοξειδωτικά και σε συνδυασμό με την βιταμίνη Α.
- Εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και ελαττώνει τις εκκρίσεις του στομάχου.
- Βελτιώνει την κινητικότητα του εντέρου και καταπολεμά δυσκοιλιότητα.
- Χρησιμοποιείται στη θεραπεία των πρόωρων νεογνών στεατόρροια (όταν δε χωνεύουν τα λίπη των τροφών
- Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών.