γράφει ο Μάκης Σπυράτος, Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας…
Ο Παναγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε στην εκπομπή του Χατζηνικολάου ότι στη Σουηδία «συζητούσαν 9 χρόνια για το ασφαλιστικό» και ότι «έστελναν σε κάθε ασφαλιζόμενο σημείωση τι δικαιούται»:
– Δλδ σημασία έχει πόσα χρόνια συζητάς το ασφαλιστικό, εμείς που όχι 9 χρόνια αλλά πάνω από 15 συζητούμε για το Ασφαλιστικό (Σχέδιο Σπράου, Γιαννίτση κλπ) χωρίς αποτέλεσμα αλλά αόριστα μόνο με συνθηματολογία για κεκτημένα, με ένα σωρό πορείες διεκδικήσεις κλπ θα έπρεπε να είχαμε το καλύτερο ασφαλιστικό στον κόσμο σύμφωνα με τη λογική Παναγόπουλου
– Αυτό που δεν ξέρει ή δεν θέλει να πει ο Κος Παναγόπουλος είναι ότι στη Σουηδία κάθε Σεπτέμβριο ο ασφαλισμένος λαμβάνει ενημερωτικό σημείωμα με τις εισφορές που έχει καταβάλει και τι απόδοση έχουν. Έχει δικαίωμα να αυξήσει ή να μειώσει αν το επιθυμεί την απόδοση των χρημάτων του με το ανάλογο ρίσκο, αν δεν είναι αυτό «ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΕΤΡΟ» ποιο είναι ;
– Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που ο Παναγόπουλος ξεχνάει ότι στη Σουηδία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και η ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 62 από το 2019 θα είναι τα 63 έτη, φυσικά ούτε λόγω για πλασματικά χρόνια, θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 50-52 για το δημόσιο κλπ. Η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη καταβάλλεται στα 65 έτη και από το 2019 στα 66.
– Ξεχνάει να πει ότι οι Σουηδοί ψήφισαν το 1994 με εφαρμογή από το 1999 την μετατροπή του συστήματος από αναδιανεμητικό σε εν μέρη κεφαλαιοποιητικό (αυτό που ο Α. Τσίπρας αποκάλεσε «νεοφιλελεύθερο» και «χωρίς αλληλεγγύη» στην ίδια εκπομπή προ 2 ετών σε σε ερώτηση του ( Kostis Lympouridis ) υπολογίζοντας μερικώς τις εισφορές που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος. The current Swedish pension system consists of inkomstpension («income pension»), premiepension («premium pension») and garantipension («guarantee pension»).
– Οι εισφορές στη Σουηδία είναι 31,42% αρκετά χαμηλότερα από την Ελλάδα (Μικτά ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ 40%) όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι τρισχειρότερο και η φορολογία των επιχειρήσεων υψηλότερη (χωρίς να αναφέρουμε τα κρυμμένα κόστη). Στο δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας η Σουηδία είναι 9η και η Ελλάδα 81η στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας η Σουηδία είναι στην 23η παγκοσμίως και η Ελλάδα στη θέση 130 μαζί με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, αλλά αυτοί οι δείκτες είναι ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ και δεν απασχολούν κανέναν. Παραδόξως απασχολούν πάρα πολύ τους Σουηδούς ..
– η Σουηδία ήταν από τις πρώτες χώρες που ιδιωτικοποιήσαν μερικώς το ασφαλιστικό. Αυτό αφιερωμένο σε όσους πιστεύουν ότι η Σουηδία είναι ένας σοσιαλιστικός παράδεισος που το κράτος μοιράζει λεφτά σε όποιον το επιθυμεί.