«Ασφαλιστικό: μια ανάλγητη (νεο)φιλελεύθερη προσέγγιση

γράφει ο Μάκης Σπυράτος, Πρόεδρος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας…σπυράτος

 

 

 

 

Ο Παναγόπουλος, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε στην εκπομπή του Χατζηνικολάου ότι στη Σουηδία «συζητούσαν 9 χρόνια για το ασφαλιστικό» και ότι «έστελναν σε κάθε ασφαλιζόμενο σημείωση τι δικαιούται»:
– Δλδ σημασία έχει πόσα χρόνια συζητάς το ασφαλιστικό, εμείς που όχι 9 χρόνια αλλά πάνω από 15 συζητούμε για το Ασφαλιστικό (Σχέδιο Σπράου, Γιαννίτση κλπ) χωρίς αποτέλεσμα αλλά αόριστα μόνο με συνθηματολογία για κεκτημένα, με ένα σωρό πορείες διεκδικήσεις κλπ θα έπρεπε να είχαμε το καλύτερο ασφαλιστικό στον κόσμο σύμφωνα με τη λογική Παναγόπουλου
– Αυτό που δεν ξέρει ή δεν θέλει να πει ο Κος Παναγόπουλος είναι ότι στη Σουηδία κάθε Σεπτέμβριο ο ασφαλισμένος λαμβάνει ενημερωτικό σημείωμα με τις εισφορές που έχει καταβάλει και τι απόδοση έχουν. Έχει δικαίωμα να αυξήσει ή να μειώσει αν το επιθυμεί την απόδοση των χρημάτων του με το ανάλογο ρίσκο, αν δεν είναι αυτό «ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΜΕΤΡΟ» ποιο είναι ;
– Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που ο Παναγόπουλος ξεχνάει ότι στη Σουηδία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και η ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 62 από το 2019 θα είναι τα 63 έτη, φυσικά ούτε λόγω για πλασματικά χρόνια, θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στα 50-52 για το δημόσιο κλπ. Η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη καταβάλλεται στα 65 έτη και από το 2019 στα 66.
– Ξεχνάει να πει ότι οι Σουηδοί ψήφισαν το 1994 με εφαρμογή από το 1999 την μετατροπή του συστήματος από αναδιανεμητικό σε εν μέρη κεφαλαιοποιητικό (αυτό που ο Α. Τσίπρας αποκάλεσε «νεοφιλελεύθερο» και «χωρίς αλληλεγγύη» στην ίδια εκπομπή προ 2 ετών σε σε ερώτηση του ( Kostis Lympouridis ) υπολογίζοντας μερικώς τις εισφορές που έχει καταβάλει ο εργαζόμενος. The current Swedish pension system consists of inkomstpension («income pension»), premiepension («premium pension») and garantipension («guarantee pension»).
– Οι εισφορές στη Σουηδία είναι 31,42% αρκετά χαμηλότερα από την Ελλάδα (Μικτά ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ 40%) όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι τρισχειρότερο και η φορολογία των επιχειρήσεων υψηλότερη (χωρίς να αναφέρουμε τα κρυμμένα κόστη). Στο δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας η Σουηδία είναι 9η και η Ελλάδα 81η στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας η Σουηδία είναι στην 23η παγκοσμίως και η Ελλάδα στη θέση 130 μαζί με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, αλλά αυτοί οι δείκτες είναι ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ και δεν απασχολούν κανέναν. Παραδόξως απασχολούν πάρα πολύ τους Σουηδούς ..
– η Σουηδία ήταν από τις πρώτες χώρες που ιδιωτικοποιήσαν μερικώς το ασφαλιστικό. Αυτό αφιερωμένο σε όσους πιστεύουν ότι η Σουηδία είναι ένας σοσιαλιστικός παράδεισος που το κράτος μοιράζει λεφτά σε όποιον το επιθυμεί.

Advertisement

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in travelling around... and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.