Κρασί το δώρο του Διονύσου στην Ελλάδα 

Η οινική παράδοση της Ελλάδας χάνεται στο βάθος του χρόνου. Όλη η αρχαία θρησκευτικότητα είχε ως κέντρο της το θαυμαστό αμπέλι και τον έξοχο χυμό του, τον οίνο. Η ιερή μέθη, ενταγμένη μέσα στον κύκλο των εποχών, λειτουργούσε απελευθερωτικά για την ανθρώπινη συνείδηση. Η αμπελουργική τέχνη και η μέριμνα για την αποθήκευση και τη διανομή του οίνου ήταν πολλές φορές ιερατικό καθήκον, όπως επί παραδείγματι στην Αρκαδία, όπου ειδικό τάγμα ιερέων, οι Μελιαστές, είχαν αναλάβει αυτές τις υποχρεώσεις. Η Θάσος, η οποία ήδη από την αρχαιότητα ήταν πασίγνωστη για το κατακόκκινο, παχύρρευστο κρασί της, συμμετείχε προνομιακά στην αθηναϊκή συμμαχία, ακριβώς λόγω αυτής της οινικής παραγωγής.

Το κρασί αποτελεί, μαζί με το ψωμί και το λάδι, την «ιερή τριάδα» της ελληνικής διατροφής καθώς θεωρείται θεμελιώδες προϊόν της οικιακής οικονομίας.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας περηφανεύεται για τις δικές του, ξεχωριστές ποικιλίες αμπέλου και οίνου. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα των νησιών, με τα άνυδρα αμπέλια, δημιουργεί εξαιρετικά αρωματικές ποικιλίες, όπως της Σαντορίνης, της Πάρου, της Ζακύνθου, της Κρήτης, της Σάμου.

Η ηπειρωτική χώρα έχει εξαίσιες ποικιλίες, τόσο παραδοσιακές, όσο και «κοσμοπολίτικες». Οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί αποτελούν μια ιδιαίτερη κοινότητα, που χαρακτηρίζεται από το πάθος για το αντικείμενο και την αμέριστη φροντίδα για το τελικό προϊόν.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα ο οινικός τουρισμός καθότι η Ελλάδα είναι ενταγμένη στους ευρωπαϊκούς δρόμους του κρασιού. Σε δεκάδες ανέρχονται οι επισκέψιμοι αμπελώνες και τα οινοποιεία, που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιηγηθεί στον μαγικό κόσμο του αμπελιού και του κρασιού, να γνωρίσει παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους οινοποιίας και να δοκιμάσει εκλεκτά ελληνικά κρασιά, σε συνδυασμό με παραδοσιακές γεύσεις.

περισσότερα ΕΔΩ

Advertisement

About brexians

Demetrios Georgalas (A Surviving Globalization Consultant) was born in 1961 in Bern and grew up in Athens. In1985, graduated from Surrey University with a Tourism Management BSc (Hons). In 1998, graduated from LMTB under Freie Universitat Berlin, with a Diploma Lasers in Medicine. His professional career was started in the private sector and at the same time he created his first consulting company D+G Consultants Inc. Worked for major multinationals in Greece and abroad (FMCGs / Pharmaceuticals / Tourism). Demetrios Georgalas, having established also Travelling 2 Greece a destination management company, while with the D+G Consultants working in the areas of BTL and special marketing projects. He is activated except from Greece in the Balkans and in Turkey, consulting his clientele with new innovative proposals. Apart from his enterprising activities, he dabbles at blogging, travelling and cooking while he is married and has two children. In conclusion Demetrios Georgalas is an Athenian, Greek, Agnostic, Traveller, & Liberal he likes sci-fi, photography, blogging, travelling and cooking and if you like fascism or any kind of dogma, keep out! Δημήτρης Κ. Γεωργαλάς Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, σπούδασε Τουριστική Διαχείριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοτεχνολογία. Έχει εργαστεί σε μεγάλα τουριστικά γραφεία του εσωτερικού, και σε πολυεθνικές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, στο χώρο των φαρμάκων, των ιατρικών μηχανημάτων και των FMCG’s. Από το 2001 είναι ελεύθερος επαγγελματίας, με δραστηριότητα στην διαχείριση προορισμού, τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές ενέργειες marketing. Είναι παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, διδάσκει ειδικά θέματα εξωτερικού εμπορίου και κοινωνικής δικτύωσης, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ασχολείται ενεργά με το διαδίκτυο από το 1993 με άμεση εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα και στο «ιστολογείν». Φανατικός ταξιδευτής, ερασιτέχνης φωτογράφος, μαχόμενος αγνωστικός και φιλελεύθερος. Όραμά του μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα. https://brexians.wordpress.com
This entry was posted in travelling around... and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.